Adv

Thursday, July 19, 2007

Chicken Story

You may have received this email or heard the story during your mamak sessions. Tapi, bacalah jugak lagi... hihihi.

Cerita Ayam Yang Macho

Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul.Tentang sebuah peternakan ayam. Disana ada 25 Ayam betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam novel percintaan la pulak).

Karena merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu denganya.

Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua menjadi merasa tersaing. Lalu bibit2 cemburu dan hasat dengki menguasai dirinya, mulalah diyer mengatur srategi. Lalu terjadi percakapan
seperti ini :

Si ayam jalak tua : Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini. Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku.

Si ayam jalak muda: Banyak hensem ko punya muka, tua tak sedarkan diri. Hang tu dah tua dah tak larat dah so semua untuk aku sahaja.

Si ayam jalak tua : hek eleh...berlagak tul mamat seekor ni (jalak tua bercakap lam ati yer). Seper kata aku tua tak larat lagi, ko jgn pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang... O.klah, aku maleh nak gaduh ngan budak hingusan cam ko ni (jalak tua, menunjukkan eksen nyer) so apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita ngan mengadakan satu pertandingan. Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini. Yang kalah kirim salam.

Si ayam jalak muda: Aku.. aku boleh sahaja, pantang dicabar ni. Kita nak buat pertandingan apa ni... cabut bulu ayam ker (jalak muda membuat lawak loya beruk giler)

Si ayam jalak tua : bukan! Senang jer pertandingan lumba lari.

Sambil tersenyum lembu, Si ayam jalak muda: Set

Si ayam jalak tua : Lumbanya 400M. tapi karena aku sudah tua, aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter.

Si ayam jalak muda: Boleh (dengan penuh keyakinan).

Maka pertandingan pun dimulai. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang mengkagumkan. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda
ditembak langsung oleh pemilik peternakan. Kenapa?????

[jawaban ada di bawah]













Kata Pemilik : "Kurang ajar. INI AYAM JALAK-HOMOSEKS NI. Asal setiap aku beli dapat yang macam ni SUKA SANGAT KEJAR-KEJAR AYAM JALAK TUA AKU"


NiLAI MORAL : Jgn berlagak ngan org tua (diorang banyak trick, hehehe)
HORMATILAH ORANG YANG LEBIH TUA DARI KITA...

6 comments:

Maya said...

kena belajar byk dari org2 tue so tht kita boleh counter trick or retrick them back..hehe.. and hormat itu mesti..

kimi azhan said...

Memang selalu dpt cerita ni, tapi setiap kali baca, i will always get a new learning perspective - this time, it's about KM (Knowledge Mgmt), the importance to "download" what is in the seniors brain before they retire!

D.N.A.S said...

maya,
i pernah try trick my mom. Tak jadik lah.... tetap kantoi akhirnya.

kimi,
wah, you kat Kuching eh sekarang? Lanie, Nik and me had Sushi this afternoon. We all missed you!

The Winged Acrophobic said...

Tu la, label 'veteran' tu bukan untuk dikasihani atau ditertawakan. Veteran tu harus dihormati.

Azer Mantessa said...

malangnya haku tak senasib baik macam ayam tua tuh sebab tak ada sapa2 nak tembak mamat2 bapok yang dok asyik ngorat haku. al-feliknya, haku tak ensem, tak macho + tua pun depa ngorat jugak.

macam tulah nasib org dah tua cam haku. awek tak nak ngorat haku ... bapok lak nak ngorat.

hantu betui.

:((((((((((((((((((((((

D.N.A.S said...

Winged acrophobic,
saya mengerti dan bersetuju sangat, Encik Veteran.

Azer,
nampak sangat bapok-bapok zaman sekarang lebih materialistik daripada aweksss, kan? Aweksss kat Malaysia ni semua mencari cinta sejati.