Adv

Monday, July 30, 2007

M.A.A

While troubleshooting a customer's technical problem today, I had to Google things I haven't searched for ages: Database High Availability. Hey, I've been doing hardware for the past 2 years, let other people worries on how to make the database highly available... hehehehe.

So, I came across M.A.A which is actually a compilation of Oracle's Best Practices Blueprint. To the uninitiated, Oracle is a database brand name.

Oracle, for the past 30 years has been producing really good products and the database is one of the well known and used in this world. However, good products don't mean anything and can be useless to customers if they (or the implementors) don't know how to unleash the capabilities.

The M.A.A (I know it reminds you of that insurance company), that stands for Maximum Availability Architecture is supposed to help System Architects and IT managers to understand how they can remove the complexity in their system to have better system availability.
If that sounds Greek to you, let me just put it this way.
How often do you get the message 'Rekod anda tidak dapat diproses kerana masalah teknikal.' whenever you need to complete an online transactions?

This type of message is more often than not used to suppress IT system unavailability problems, that is usually caused by bad system design (and bad management decision, too).

The main objective of this blog entry is to somehow educate all IT managers and decision makers out there to take sometime to study blueprints such as M.A.A so that they could influence the Finance Directors better. You get what you paid for. Hahaha. Makcik suka buat kerja menyelam sambil minum air ni.

Selain daripada itu, agenda tersembunyi Makcik untuk tahun ini ialah untuk mempastikan Waz1f and Shawq1 pandai main bola (sebab kengkadang tu Makcik tangkap diorang main masak-masak... kikiki).


So, Mr. Hubby dah belikan diorang ni bola baru.



Makcik pastikan seminggu sekali membodek diorang ni dengan makan kat tempat best-best.



Diorang memang sukeeeee pizza.


Bodek lagi diorang dengan bawak tengok wayang-wayang yang diorang suka... contohnya Transformers.

Pastu, petang-petang bila tak hujan, suruh diorang pegi main bola. Jangan haraplah Makcik nak beli PS2 ke, PS3 ke.... Lagipun, Mr. Hubby ada banyak football jersey, kan? Nanti, bolehle kasi diorang pakai. Heheheh... Sambil-sambil tu Makcik pun pinjam gak Jersey tu sekali.

22 comments:

DrFrappucino said...

Waa... Honda Civic baruuu..
Alang2 dah puji tu.. meh le sedekah pasu bunga satuu

Nour said...

comelnya dia org main masak2...mana tau ada bakat jadi chef....definitely a well paid profession. :)

all jazzed up said...

aiyoo why la the sour face with the bola? anyways, there's a good football workshop for kiddies la kat UM if I'm not mistaken. Will find out more... And Dayang, kau sungguh terrer dan techie. And I am SO not cut out to be a techie... sometimes sangat teringin tapi takde talent!!!!

Cosmic_GurL said...

Hahahaha..boleh ke camtu? Bribe your boys ngan pizza so they would play football?

Azer Mantessa said...

moga2 depa peminat liverpool fc

amin

deqnon said...

Windu aku nk jumpa budak berdua nehhh ...

D.N.A.S said...

Dr Frapp,
itu Civic Mr Hubby yang empunyaaaaa. Saya drive kereta kontot aje. By the way, bunga kat Sungai Buloh murah-murah.... tapi rumah I jauh gila dari Sungai Buloh. I cadangkan, you belilah pasu bunga kat situ. Boleh bargain gila-gila punya.

Nour,
bukan setakat main masak-masak je, kengkadang tu siap main emak-emak jugak. Sorang pretend jadik anak, sorang pretend jadik emak. Haru sungguh.

Mimin,
mungkin aku je yang workshop kan diorang. hahaha. Aku sebenarnya bukan terer sgt bab-bab teknikal ni. I just happened to find really good techie books when I first started working. Those books were written in layman terms and not draining the left brain. After that, it was all about networking with techie people from all over the glob via internet forums and community.

D.N.A.S said...

cosmic_gurl,
isy, bukan bribe tu... galakan namanya... hehehe.

Azer,
by default kitorang satu rumah kena jadik Liverpool supporter. Tapi I plan nak belikan diorang Jersey Malaysia, boleh?

deqnon,
rindu? Buatlah housewarming rumah baru kau, boleh kitorang serang beramai-ramai.

Sarclover said...

uiyo....

bribe la saya makan pizza gak... bleh??? hehehe...

my boy cousin wanted to wear my lipstick.. worrying that boy.. seriously.. dahla muka sebijik Justin timberlake kan... i halau pi main bola dengan the rest of the ganaz cuzzies.

D.N.A.S said...

sarcy,
i bribe you makan pizza, pastu you kena pegi main bola ngan Waz1f and Shawq1, nak? I jadik referee ajelah. My hubby boleh jadik goalkeeper.

eyna said...

Dee,
Bila boys main masak-masak maknanya one day nanti depa boleh jadik famous chef.. (saja nak sedapkan hati coz my son tu pun kekdg kena caught gak.. haha)

D.N.A.S said...

Eyna,
i doa-doakan macam tu jugaklah hendaknya. aaaaamiiiiin. Jadik footballer yang pandai masak pun okay jugak tu.

Angel Eyes said...

Belikan mereka jersey m'sia satu sis. I pun ada jersey itu. Hehe

nikfarizah said...

main masak2..hehehe..jommm join my three angels! ....your boys look sooo adorable...cute macam mak dia..

D.N.A.S said...

Sheryl,
you ada jersey Malaysia? Nanti I bakal ada jersey German..... heheheh. Kita gi makan Sushi pakai jersey, nak?

nik,
your angels ada 3 orang. Nanti, one of my kids terpaksa 'berpoligami'... hahahaha. Tima kasih u cakap I cute. :)

katakbesar said...

aaaarrghhh.. transformer !
bila la nak kuar dvd copy ni
pakcik tak larat nak layan cinema

D.N.A.S said...

katakbesar,
gi tengok kat wayang baru best. Tengok DVD kat rumah mesti tak puas punya.

The Winged Acrophobic said...

Semoga dua adik-beradik tu develop bakat cemerlang sampai takat international dan membangkitkan prestasi bolasepak negara kita! Bagus Mr Hubby start dengan bola yang kewl tu.

the queen said...

adorable lar diorang nih.....bleh jadik model auntie lar......

D.N.A.S said...

winged acrophobic,
aaaaamiiiin. Boleh buat kempen besar-besaran ni. Ramai experts target 10 years kalau nak mengembalikan kegemilangan Malaysian football, kan? Kiranya my kids boleh join the program lah...

the queen,
memang boleh sangat jadi model. Dua-dua gila posing. Pantang nampak camera.

cikPijah said...

kenapa footbal? kenapa tak hoki ker.. tennis ker.. badmintion ker..?

pizza tu sedap tau? nampak cam best jer..

D.N.A.S said...

Cik P,
sebabnya ialaaaaaah. Itule sport yg boleh main tiga empat orang, pastu tak banyak accessories. Sepak je.

Pizza tu mmg sgt cheesy dan sedap, cuba jangan tak cuba.